Klik hier om terug te gaan naar het overzicht van alle nieuwsbrieven.
Civilion
In deze editie Voor meer informatie kunt u ook terecht op onze website www.civilion.nl
Civilion Nieuwsbrief April 2009
Voorwoord
door Frank Fiers

 Ondanks wat er zich buiten allemaal afspeelt, hebben wij op 1 maart jl een recruiter aangenomen. Nicolle van Dijk stelt zichzelf in deze nieuwsbrief aan u voor.

Het aantrekken van een recruiter is een voorbeeld van anticyclisch investeren. De investeringen die we nu doen komen er pas over 4 jaar uit en dan is de kans heel reëel dat de economie weer is aangetrokken. Overigens heeft de civiele betontimmerbouw nog niet zo'n last van de recessie. Maar liefst 30 grote infrastructurele projecten zijn door de overheid naar voren gehaald en wij kunnen volop aan de slag.

We willen deze tijd dan ook vooral gebruiken. Met name om instroom te genereren, maar ook om een kwaliteitsslag te maken. Door bijvoorbeeld te onderzoeken hoe we nog meer de beweging kunnen maken naar het (midden) kader niveau. In de Nederlandse civiele betonbouw is geen basisopleiding op HBO niveau. Je hebt natuurlijk wel de HTS civiele techniek met daarna de specialisatiecursussen en opleidingen die wij bieden. Maar beter is om in samenspraak met het onderwijs onze potentiële arbeidskrachten éérder in het traject aan ons te binden. SPBN kan die maatwerkopleiding bieden en momenteel zijn we daar volop over in gesprek.

Over anticyclisch investeren gesproken. Vers van de pers is de nieuwe regeling rondom anticyclisch opleiden die recentelijk is overeengekomen. Een mooie impuls voor het continueren van de instroom van nieuwe medewerkers en tegelijkertijd het upgrading van ervaren krachten. Daar plukken we op lange termijn allemaal de vruchten van. Lees verderop het artikel met de criteria en mogelijkheden.

Ook vindt u in deze nieuwsbrief allerlei nieuws en weetjes inzake activiteiten en opleidingen van SPBN, Carijn Bloem lid van de Taakgroep Opleidingen komt aan het woord en we blikken met Arend Vruggink terug op de geslaagde EVC incompany-dag bij Hegeman Bouw. Veel leesplezier!

Frank Fiers

Naar boven
Even voorstellen: Nicolle van Dijk

 Sinds 1 maart 2009 werkzaam als recruiter voor SPBN. Nicolle is 27 jaar, woont in Maarheeze en heeft hiervoor gewerkt bij een uitzendbureau. 'Ik werkte al met SPBN en SOC Holland (Steigerbouw) samen dus ben aardig op de hoogte van wat er speelt binnen de branche. De komende tijd ga ik mezelf zoveel mogelijk introduceren bij de doelgroep. Er staan een paar beurzen gepland waar ik me voor ga inzetten en daarnaast zal ik de werving en selectietak binnen SPBN opnieuw gaan structureren en inrichten. Voorheen was werving en selectie een bijkomend aspect van het werk van een aantal mensen hier. Nu kunnen we echt de focus leggen die nodig is om onze doelen te bereiken. Dat betekent planmatig de markt benaderen en contact leggen en onderhouden met bedrijven, onderwijs, uitzendbureaus en het CWI. Samen met het professioneel inzetten van instrumenten zoals de website, de nieuwsbrief en de catalogus, maar ook door het opzetten van aanvullende marketingacties zal ik een bijdrage leveren aan het verbeteren van de kwantiteit én de kwaliteit van personeel. Ik heb er heel veel zin in!'

Naar boven
Taakgroep Opleidingen
met Carijn Bloem

 In gesprek met Carijn Bloem, Adjunct directeur Welling Didam, sinds 1999 lid van de Taakgroep Opleidingen en een van de docenten van de cursus calculeren en de cursus werkvoorbereiding.

Wat doet de Taakgroep opleidingen?
Binnen de betonbouw wordt de visie en het beleid bepaald door Bouwend Nederland. Bouwend Nederland heeft een vakgroep civiele betonbouw met daarin de Taakgroep Opleidingen. Aan ons de taak om de opleidingsbehoefte in de branche te signaleren en maatwerk te organiseren. En dat doen we samen met SPBN.

Samenwerking met SPBN
De Taakgroep Opleidingen lanceert een idee op basis van praktijksignalen. Dat idee toetsen we bij de leden en vervolgens geven we er samen met SPBN handen en voeten aan. SPBN zoekt de juiste personen bij elkaar en geeft vorm en inhoud aan de opleiding. Daarnaast motiveert en stimuleert SPBN de potentiële deelnemers. En zo komt de coöperatieve bouwgedachte perfect tot uitdrukking!

Praktijkvoorbeelden
In de afgelopen jaren hebben we al diverse maatwerkcursussen ontwikkeld. Denk dan aan de cursus calculeren civiel, werkvoorbereider, uitvoerder 1 en 2 en vorig jaar de cursus werken in en om het spoor. De cursussen zijn zeer praktijkgericht en worden altijd gegeven door mensen die hun sporen in de praktijk verdiend hebben. Door de jaarlijkse evaluatie houden we vinger aan de pols.

Werken in en rond het spoor
Je kunt tegenwoordig niet meer verwachten dat iedereen alles weet. Specifieke kennis ligt binnen een bedrijf vaak maar bij 1 of 2 personen, die nauwelijks tijd hebben om die kennis te delen of anderen daarin op te leiden. En toch wil je als bedrijf dat je medewerkers een volwaardig gesprekspartner is voor opdrachtgevers en collega-aannemers. De cursus werken in en rond het spoor voorziet daarin. In dit artikel leest u de ervaring van een cursist.

Vernieuwde cursus calculeren civiel
De cursus calculeren civiel bestaat inmiddels al weer 10 jaar. Ooit ontstaan omdat er ook voor de specifieke calculatieproblematiek in de civiele betonbouw geen cursus of opleiding voorhanden was. Onlangs hebben we de inhoud wat opgefrist en aangescherpt. De cursusduur is ingekort, de opleidingsdagen zijn wat langer. We vragen meer diepgang van de cursisten zelf, meer eigen initiatief en meer huiswerk. Bijna alles gaat via de computer dus dat is efficiënt en past prima bij de medewerker van vandaag. Onlangs zijn er weer 7 cursisten van start gegaan. Overigens bevat de cursus werkvoorbereiding ook een module calculeren civiel. De werkvoorbereiders worden steeds vaker betrokken worden bij een aanbestedingstraject ( tenderteam ) en zeker bij de Design en Construct projecten is het belangrijk dat ook zij prijsbewust te werk gaan.

Toekomst
Als Taakgroep zijn wij continu gericht op verbetering en vernieuwing van kwaliteit. Onze denktank bestaat uit een gemotiveerde club van mensen die opleidingen een warm hart toedragen. En we grijpen alle kanalen aan om dat onder de aandacht te brengen van onze doelgroep. Tijdens vergaderingen van Bouwend Nederland, op beurzen en vorig jaar voor het eerst op een open dag van een HBO opleiding Civiel. Dat wordt nu verder uitgewerkt in een draaiboek en dan kan het op alle HBO opleidingen gaan lopen. Volop in ontwikkeling dus!

Naar boven
Goed nieuws voor de bouwsector!

Bouwend Nederland, CNV Hout en Bouw en FNV Bouw zijn met elkaar overeengekomen 64 miljoen euro te investeren in opleidingen voor zittende medewerkers met als doel de instroom van leerlingen in onze branche te continueren.

Anticyclisch opleiden
Als het minder goed gaat met de economie zijn leerlingen vaak als eerste de dupe. Ze worden dan bijvoorbeeld teruggestuurd naar het opleidingsbedrijf van waaruit ze geplaatst zijn zoals bijvoorbeeld de SPBN. Voor nieuwe leerlingen is er al helemaal geen plaats. Door volwassenen werknemers in tijden van minder werk te scholen, kan een leerling zijn opleiding bij het bedrijf vervolgen en ontstaat ruimte voor nieuwe instroom. Wij noemen dit anticyclisch opleiden.

Hoe ziet de regeling er uit?
Alle bedrijven in de bouwbranche mogen hun medewerkers een cursus of opleiding laten volgen met als tegenprestatie dat de leerlingen die al bij het bedrijf geplaatst zijn, hun opleiding daar kunnen vervolgen. Voor elke bbl2-leerling mag een werknemer 40 dagen scholing benutten. Dit kan aaneengesloten scholing zijn, maar ook bijvoorbeeld 2 dagen per week gedurende een periode van 20 weken. Voorwaarde van de regeling is wel dat deze twee aspecten (scholing en instroom) onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Wie betaalt dit?
Omdat de werknemer tijdens de scholing geen productie levert, krijgt de werkgever daarvoor een vergoeding uit een collectief fonds van de bedrijfstak. Ook de scholingskosten worden vergoed.

Voor welke bedrijven?
De voorziening is bedoeld voor alle bedrijven die voor hun werknemers premie afdragen aan het Opleidings en Ontwikkelingsfonds voor de Bouwnijverheid (O&O fonds). Om u nader te informeren over de mogelijkheden van de regeling organiseert SPBN samen met Fundeon twee voorlichtingsbijeenkomsten. De bijeenkomsten vinden plaats op 7 en 10 april op twee verschillende locaties.

Naar boven
Incompany dag over EVC bij Hegeman Bouw

 27 februari vond er onder begeleiding van SPBN een incompanydag plaats voor de vakmensen van Hegeman Beton & Industriebouw B.V. Alle bouwvakkers namen deel aan een gevarieerd programma met EVC als belangrijkste onderdeel. De reacties waren unaniem positief.

EVC als onderdeel van personeelsbeleid
Arend Vruggink, directeur: 'We hebben gekozen voor het onderwerp EVC meting omdat wij de aandacht aan onze mensen in een breder en meer gestructureerd kader willen plaatsen. Wij willen bewust omgaan met onze vakmensen. Vragen als 'Hoe kom je aan kwalitatief goede mensen, hoe begeleid je ze gedurende hun arbeidsleven en hoe bouw je het succesvol af' maken onderdeel uit van ons strategisch personeelsbeleid. Een beleid dat gebaseerd is op onze visie om een aanzienlijk bestand van vakmensen in eigen huis te willen houden. Wij geloven dat een vast bestand van goede en bekwame vaklieden op lange termijn het beste werkt voor je organisatie. De betrokkenheid, inzet en kwaliteit van je mensen neemt daardoor alleen maar toe. Voorwaarde daarbij is dat je ze goed begeleid en daarvoor is EVC een prachtig instrument.'

Garantie voor kwaliteit op de bouwplaats
 Goed personeel begint met hoe je je als bedrijf presenteert aan je omgeving. Daarmee leg je de basis voor de juiste instroom van personeel. Als mensen binnen zijn, bekijken we welke kwaliteit ze hebben, hoe we dat op peil houden en waarin mensen nog kunnen groeien, zowel horizontaal als verticaal. Daarnaast is het van belang om de kennis en het vakmanschap van de oudere werknemer tijdig over te dragen aan de jonge instromers. Als je dat preventief aanpakt, kan dat uitval voorkomen en kun je beter inspelen op lichamelijke klachten als mensen op leeftijd komen. Als ik het zou moeten samenvatten is het gevolg van de keuze, om een kwalitatief en kwantitatief vast eigen personeelsbestand te hebben en te houden, dat wij op strategisch en gestructureerd niveau moeten investeren in kwaliteit. Met als resultaat dat wij garant kunnen staan voor de kwaliteit op de bouwplaats.

Topdag met persoonlijk vervolg!
 Onze vakmensen waren zeer enthousiast over de EVC. Gedurende deze dag maakten ze testen achter de computer, ze kregen een arbo veiligheid training en een opdracht maatvoering/tekeninglezen in de werkplaats. Omdat we deze dag in eigen huis en met eigen mensen deden had het ook een positief effect op teambuilding.
Het vervolg van de dag zal zijn dat we de bevindingen uit de EVC 1 op 1 terugkoppelen met de deelnemers. Zo bouwen we samen aan een dossier op basis waarvan je het functioneringsgesprek vormgeeft. Gestructureerd, objectief en concreet richtinggevend. Want meestal heb je wel een beeld van mensen en ook van de uitvoerder krijg je wel informatie door, maar de EVC maakt het tastbaar en meetbaar. Het maakt heel helder wat je kunt doen om je mensen op een hoger plan te krijgen.
Wat ons betreft doen we het volgend jaar weer!

Naar boven
EVC en omscholing: actie in crisistijd
door John Roelofs

 SPBN speelt heel gericht in op de ontwikkelingen in deze tijd. Als we kijken naar de sector waar de grootste klappen vallen dan is dat de utiliteitsbouw. De timmerlieden in de bouw die nu op straat komen te staan, zijn relatief gemakkelijk om te scholen tot betontimmerlieden. SPBN heeft daar programma's voor op de plank liggen. Zeker bij grote ondernemingen die actief zijn in de civiele branche en de utiliteitsbouw is dat een hele praktische en bedrijfseconomisch interessante oplossing.

Met de EVC meting kunnen we achterhalen waar mensen staan en wat er nog nodig is om aan de slag te kunnen. Een objectieve basis van waaruit je mensen heel gericht naar een nieuwe baan kunt begeleiden en je de vaklieden behoud voor de sector.

Meer weten? Stuur een e-mail naar roelofs@spbn.nl

Naar boven
Diploma uitreiking betontimmerman primair / voortgezet

Tijdens een feestelijke bijeenkomst op ons opleidingscentrum in Mierlo op vrijdag 20 februari 2009 zijn de diploma's uitgereikt aan de leerlingen die hun primaire of voortgezette opleiding bij het SPBN succesvol hebben afgesloten. In totaal waren hiervoor 51 leerlingen uitgenodigd, een aantal van hen moest , met kennisgeving, helaas verstek laten gaan.

Onder het genot van koffie en gebak was het die middag in het logeergebouw van het SPBN opleidingscentrum een gezellig weerzien van klasgenoten waarvan de meesten vergezeld waren van hun vrouw/vriendin. Ook diverse ouders en andere belangstellenden waaronder vertegenwoordigers van onze leerbedrijven waren op deze heuglijke gebeurtenis afgekomen.

Aan het informele karakter kwam een einde met het verzoek aan de aanwezigen om zich, voor het officiele gedeelte, te begeven naar het ROC gebouw. Hier werd men namens het SPBN welkom geheten door Frank Fiers die in zijn toespraak het belang van de opleiding en de instroom van jonge vakbekwame mensen aanhaalde. Hij sloot zijn rede af met de woorden dat iedereen ontzettend trots is op deze groep jonge mensen die mede de toekomst gaan bepalen van ons als civiele betonbouw branche. Daarnaast benadrukte hij ervan overtuigd te zijn dat de combinatie van een vakopleiding en goed werknemersschap een belangrijke voorwaarde is voor een goede carriere ontwikkeling en werk tot aan je pensioen.

Hierna was het woord aan Theo Schippers, directeur Techniek en Technologie ROC Ter Aa. De heer Schippers sprak zijn bewondering voor de gediplomeerden ook niet onder stoelen of banken. 'Het is mooi om een vakman in opleiding enthousiast bezig te zien met zijn vak. Extra opgave voor jullie was de voorwaarde om voor deze opleiding regelmatig een week van huis te moeten verblijven. Ik ben trots op het ROC ter Aa en het SPBN voor het verzorgen van de opleiding, trots op deze locatie in Mierlo en trots op jullie prestatie!'

Na deze wijze woorden werd overgegaan tot uitreiking van de diploma's
Onder toeziend oog van Jac Suijkerbuijk, bouwkunde docent en klassenleraar van de SPBN leerlingen, werden de handtekeningen gezet en het felbegeerde papiertje waar hard voor geknokt was werd in ontvangst genomen. Uit handen van de SPBN dames Tonnie en Nathalie kregen de vers-gediplomeerden een presentje en een bloemetje overhandigd.

Na het officiële gedeelte begaf het gezelschap zich weer naar het logeergebouw waar het, onder het genot van een hapje en een drankje, nog enkele uren goed toeven was.

 Leerling Deucyenne Martinus heeft zojuist uit handen van Jac Suijkerbuijk zijn primaire diploma ontvangen. Deuceyenne is geplaatst bij Ballast Nedam, is werkzaam op project Babylon Den Haag en volgt momenteel de Voortgezette Opleiding.


Deuceyenne: 'Ik vind de opleiding perfect. In het begin kun je nog geen hamer vasthouden en denk je: dat leer ik nooit. Maar nu ik de primaire opleiding met succes heb afgerond, heb ik zin om door te gaan voor betontimmerman 1. Ik was voorheen metaalbewerker, had daar geen werk meer in en moest bij- of omscholen. Omdat ik toch m'n geld moest verdienen stond ik ingeschreven bij een uitzendbureau en was ik aan het werk als schoonmaker. Bij een bezoek aan het uitzendbureau zag ik een flyer liggen met de titel: Betontimmerman iets voor jou? Zo is de bal aan het rollen gegaan. En het bevalt me uitstekend. Ik voel me helemaal op m'n plek. Ik heb een heel prettig contact met Angelo en zoals ik er nu tegenaan kijk wil ik wel door tot voorman of als het even kan directeur ;).!'

Naar boven
Oproep bekistingswedstrijd

Mag ik u uitnodigen?
We kijken er nu al naar uit. De bekistingswedstrijd die weer gaan organiseren, ditmaal op vrijdag 22 januari 2010 te Mierlo. Bedenk nu alvast wie je wilt afvaardigen, maak je mensen enthousiast en breng het competitiegevoel tot leven. Meer info over deze ultieme vakmanschaptest en de uitnodiging volgt!

Naar boven
Nieuwe opleidingencatalogus

 Nieuw!
Onze opleidingencatalogus met helder en overzichtelijk in beeld welke cursussen, opleidingen en trainingen we bieden per functiegroep. Nog niet ontvangen? Bel of mail ons.

Naar boven
Onderzoek nieuwsbrief

Om SPBN beter te kunnen profileren en de doelgroep te informeren over ontwikkelingen, het beleid en de activiteiten zijn we in 2008 gestart met de digitale nieuwsbrief. Na een jaar vonden we het tijd om te onderzoeken of de nieuwsbrief in een behoefte voorziet en of er verbeterpunten zijn. Hieronder een korte terugblik op de belangrijkste conclusies uit het telefonisch onderzoek dat eind 2008 gehouden is.

Goed nieuws
Uit het onderzoek blijkt dat de meerderheid van de respondenten de nieuwsbrief goed ontvangt en hem ook leest of scant. De voorkeur gaat uit naar ontvangen via mail omdat dat vaak sneller en gemakkelijker leest dan op papier. De lezer vindt de nieuwsbrief overzichtelijk en goed leesbaar. De onderwerpen spreken aan. Er zijn geen zaken die men mist, overbodig vindt of zou willen toevoegen. Ook de frequentie is goed en aanvullend maakt men waar nodig gebruik van de andere informatie op de site.

Complimenten voor persoonlijke contacten!
Naast de internetsite werd ook de nieuwe opleidingencatalogus van SPBN (zie eerder in deze nieuwsbrief) genoemd, maar vooral de persoonlijke contacten met Angelo, Frank, John, Jane werden veelvuldig aangehaald en als prima omschreven. Daar zijn we natuurlijk erg blij mee!

Mocht u op communicatief gebied toch aandachtspunten of verbeterpunten hebben, dan horen we dat graag. Uiteraard zullen ook wij blijven werken aan het verder professionaliseren van de site, de catalogus en andere communicatiemiddelen. We houden contact!

Naar boven