Klik hier om terug te gaan naar het overzicht van alle nieuwsbrieven.
Civilion
In deze editie Voor meer informatie kunt u ook terecht op onze website www.civilion.nl
Civilion Nieuwsbrief Juli 2009
Voorwoord

door Frank Fiers

“GMB biedt onderwijs lesstof aan.” “130 vacatures bij Strukton.” 

Twee krantenkoppen in de media van afgelopen maanden. "Wij zoeken mensen met passie in hun donder", aldus Martijn Smitt, directeur Strukton Civiel, in het betreffende interview . "Pro-actieve mensen met ondernemersbloed die niet bang zijn voor vieze vingers." GMB praat in hun krantenartikel over de bedrijfscultuur die achter ons ligt. De oude cultuur van ‘blauwe boorden die het geld verdienen voor de witte boorden’.

Onze bedrijfstak is sterk in ontwikkeling. Projecten worden steeds complexer en dat vraagt om andere competenties en een andere bedrijfscultuur. De noodzaak om gezámenlijk kennis en vakmanschap te ontwikkelen en de sector aantrekkelijk te maken voor ambitieuze en talentvolle mensen staat buiten kijf. GMB neemt initiatief door nieuw lesmateriaal te ontwikkelen. Strukton zoekt het vooral in intensieve begeleiding en opleiding van talent. Mooie en toonaangevende praktijkvoorbeelden van onze lidbedrijven die ik van harte onderschrijf.

De economische tijd waar we nu in zitten is bij uitstek een periode waarin we op volle kracht aandacht moeten besteden aan kwalitatieve instroom en het voorkomen van uitstroom. Een tijd waarin we de passie voor het vak moeten stimuleren en waarin we nog meer inhoud moeten geven aan de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven, ook op hoger niveau.

Welke rol vervult SPBN? SPBN timmert met de nieuwe persoonscertificering, intensieve profilering op de arbeidsmarkt, het formuleren van vraagstukken voor studenten en het begeleiden van stagiaires tijdens BoostCamp (praktijkweek) aardig aan de weg. En dat werpt zijn vruchten af. Heel voorzichtig kan ik stellen dat we betere kandidaten aan de poort krijgen. Een positieve ontwikkeling die we de tweede helft van het jaar verder gaan uitbouwen.

Deze nieuwsbrief staat in het teken van het personeelsvraagstuk. U vindt hier niet alleen ons nieuwe organogram, maar ook een interview met Cees Jellema namens de TGO, een verslag van BoostCamp, een update van onze medewerker werving en selectie en natuurlijk het laatste nieuws en de ervaringen met onze cursussen en opleidingen. Genoeg te beleven in de civiele betonbouw!

Veel leesplezier en alvast een mooie vakantie toegewenst!

Frank Fiers

Naar boven
Taakgroep Opleidingen

met Cees Jellema

In gesprek met Cees Jellema, senior P&O-adviseur Ballast Nedam Infra BV – Projecten, sinds 2007 lid van de Taakgroep Opleidingen.

Samenwerking SPBN
Als P&O adviseur houd ik me binnen mijn bedrijfsonderdeel onder andere bezig met het opleiden van personeel. Vanuit die achtergrond en uit persoonlijke belangstelling voor de ontwikkeling van mensen maak ik sinds begin 2007 deel uit van de Taakgroep Opleidingen van Bouwend Nederland/Vakgroep Civiele Betonbouw. Daarnaast zijn drie medewerkers van ons als docent betrokken bij diverse cursussen die SPBN aanbiedt. Een nauwe samenwerking dus!

Van vakmanschap naar aandacht voor instroom
Vakmatig zit er heel veel kennis bij de Taakgroep. Met die kennis hebben we verschillende technische opleidingen mede geïnitieerd en gerealiseerd. Stuk voor stuk aansluitend op de behoefte in de markt zoals bijvoorbeeld de cursus Systems Engineering. De andere kant van opleiden, een kant die meer en meer belangrijk wordt, is dat er voldoende mensen zijn die de opleidingen gaan volgen. Met andere woorden; de werving en instroom kant van de civiele bouw. En dat begint aan de voorkant. In de eerste vier levensjaren is er nog wel voldoende aandacht voor techniek. Spelen in de zandbak of de waterbak op de kleuterschool, dat gaat goed. Daarna verdwijnt techniek uit beeld. Het is onze taak om ervoor te zorgen dat de jeugd op een leuke manier met techniek bezig blijft. Inmiddels zijn er door de overheid en andere instanties al allerlei lespakketten ontwikkeld die op basisscholen worden aangeboden. Wij als taakgroep kijken dan ook vooral naar wat er voorhanden is en hoe wij daar bij cruciale beslismomenten op school ons voordeel mee kunnen doen.

Van techniek naar bouwproces in de praktijk
Op de middelbare school en in het voortgezet onderwijs zijn er al stappen gezet. Een concreet voorbeeld is de samenwerking met het technasium, een stroming binnen het voortgezet onderwijs die zich richt op techniek. Wij zijn nu bezig met het formuleren van vraagstukken over de civiele betonbouw die ze aan scholieren kunnen voorleggen. Ook binnen het HBO is er vraag naar ‘andere’ aandacht voor techniek. Nu richt het hoger beroepsonderwijs zich vooral op technische kennis zoals wapenberekeningen en dekkingsgraad. Lesmateriaal over hoe een bouwproces verloopt is er niet. Tijdens een stage komen studenten daar ook nauwelijks mee in aanraking. Een mooie taak voor SPBN is om de praktijkkant van het verloop van een bouwproces voor het voetlicht te brengen. Daar zijn ze ijzersterk in.

Toekomst van TGO
In de nabije toekomst moeten we vooral aandacht hebben voor het omscholen van vakkrachten die de woning- en utiliteitsbouw dreigen te verlaten. Die mogen we niet verliezen voor de branche. Leeftijd en vergrijzing binnen de civiele betonbouw gaan door en daar zullen we iets mee moeten. Bouwend Nederland onderneemt veel initiatieven. Laten wij kijken naar hoe we de verschillende acties en activiteiten kunnen bundelen en coördineren. Daar hebben we allemaal profijt van. Met SPBN hebben we een solide en uniek opleidingsapparaat in huis, waarmee we onze eigen mensen zélf kunnen opleiden. Daar moeten we vooral gebruik van maken!

Naar boven
Incompanytraining voor voorlieden Wegro

In gesprek met projectleider Jacco Schnoing

Normaal gesproken gaan de trainingen en cursussen uit van deelnemers die werkzaam zijn bij een hoofdaannemer. Wij werken in 95 % van de gevallen als onderaannemer en dat maakt dat de standaard cursussen vaak niet aansluiten op de dagelijkse gang van zaken. Onze jongens willen vooral kwaliteit leveren en mooi werk maken. Ze houden van aanpakken en zijn heel praktijkgericht. Dat betekent tegelijkertijd dat er niet veel tijd overblijft voor het vastleggen van gemaakte afspraken.

Maar tegenwoordig is het nu eenmaal zo dat ieder zijn eigen aandeel in het werk compleet moet kunnen verantwoorden. Vroeger kon je alles nog mondeling overleggen met de opzichter of uitvoerder en kwam je samen tot een geschikte oplossing. Als je nu afwijkt van de tekening moet dat op papier staan anders heb je geen recht van spreken. Ik moet zeggen dat het niet altijd even bevorderlijk is voor de sfeer op de bouw, maar wel een ontwikkeling waar we onze mensen in mee moeten nemen.

Samen met SPBN hebben we een maatwerkcursus ontwikkeld waarin we onze voorlieden handigheid bijbrengen over wat ze moeten vastleggen en hoe ze dat eenvoudig en snel kunnen doen. De eerste reacties zijn erg positief. De docent Hans Soeter neemt de tijd voor vragen. Er is veel ruimte voor eigen inbreng en hij legt zaken heel rustig en duidelijk uit. Bijkomend voordeel van een maatwerkcursus is dat we het hier in de buurt kunnen organiseren. Mierlo is voor ons toch erg ver weg. Bovendien praat het een stuk gemakkelijker als je ‘onder elkaar’ bent.

Of deze cursus een vervolg gaat krijgen? Eerst dit even laten bezinken en eens kijken waar onze mensen behoefte aan hebben. Want over het vak hoef je ze niks te leren. Waar deze training in mijn ogen wel echt een bijdrage aan levert is aan het professionaliseren en het verstevigen van onze rol en positie op de bouw!

Naar boven
Werving en selectie

Een korte update door Nicolle van Dijk

In de nieuwsbrief van april had ik het over planmatige marktbenadering en contacten met onderwijs, uitzendbureaus en UWV werkbedrijf. In de afgelopen periode heb ik op veel plaatsen mijn gezicht laten zien, ik heb deelgenomen aan allerlei besprekingen en heb namens SPBN op diverse beurzen gestaan. Bijvoorbeeld de beurs service ambachten die op een aantal plekken in Nederland plaatsvond. Doel van de beurs was om werklozen en scholieren geïnteresseerd te krijgen in het leren van een ambachtsberoep. Het heeft ons een aantal sollicitaties opgeleverd. Ook de presentatie die ik over SPBN heb gegeven tijdens de speedmeet tussen werkzoekenden en het UWV werkbedrijf heeft tot potentiële kandidaten geleid.

Verder heb ik samen met Colijn/Terracon, Ballast Nedam Infra, Haverkort Voormolen en GMB de techniekmanifestatie Game On 2009 georganiseerd. Deze beurs vond plaats op 23 en 24 juni in Gorinchem en was bedoeld voor leerlingen van de basisscholen en het VMBO. In twee dagen hebben we onze branche, bedrijven en opleidingen onder de aandacht gebracht van ruim 6000 (!) leerlingen. Een mooi resultaat, want uiteindelijk zijn zij toch onze toekomst!

Door de doelgroep steeds maar weer actief op te zoeken en op een leuke manier aandacht te vragen voor leren en werken in de civiele bouw, blijven we in the picture en maken we mensen enthousiast voor onze bedrijfstak.

Naar boven
Het nieuwe organogram van SPBN

SPBN is volop in ontwikkeling en dat heeft organisatorische gevolgen. Hier ziet u hoe onze organisatie achter de schemen in elkaar zit en welke gezichten bij welke namen horen.

Bekijk het SPBN organogram (PDF, 3MB)

Naar boven
Interview met cursist Calculeren

Beata Weiser, calculator bij Dura Vermeer Beton en Waterbouw BV

Ik werk sinds 2008 in Nederland en ben Duits van origine. Ik heb me eerst dan ook vooral geconcentreerd op het goed leren van de Nederlandse taal. Nu ben ik ongeveer een jaar aan het werk als calculator. In die functie had ik nog niet zoveel te maken gehad met RAW-bestek en daar was deze cursus vooral op gericht. De rol van calculator wordt steeds belangrijker. Kleine inschattingsfouten kunnen tot grote gevolgen leiden. Bij RAW is het belangrijk dat je de juiste vragen stelt en de juiste materiaalberekeningen maakt. Alle posten zijn gegeven, maar dat betekent niet automatisch dat het daardoor gemakkelijker is om de begroting te maken. Je zult prijzen moeten controleren en ervoor moeten zorgen dat je niets over het hoofd ziet.

Ik vond het erg prettig dat ik het cursusmateriaal van tevoren thuis kon voorbereiden. Dat gaf me de gelegenheid om me tijdens de cursus volledig te concentreren op het verhaal van de docent. De inhoud sloot goed aan op de praktijk en ook de tussentijdse opdrachten vond ik erg leerzaam en nuttig.

Voor mij is de cursus calculeren een belangrijke basis om mee verder te gaan. Ik leg de lat voor mezelf best hoog. Ik hoef geen directeur te worden, maar wil wel de beste zijn in mijn vak. Of ik me al ingeschreven heb voor de volgende cursus? Nou ik heb wel gehoord over een opleiding die in samenwerking met de HAN in januari 2010 van start gaat. Daar wil ik wel wat meer over weten...

Naar boven
Boostcamp juni 2009

Een korte introductie
De achterliggende gedachte van het organiseren van Boostcamp (voorheen de praktikantenweek) komt voort uit de bedrijfsfilosofie van Strukton: Niet de techniek of het product, maar de mens staat centraal. En dat begint bij de stagiaires. Zij staan op het punt om een keuze te maken. Ga ik bij een ingenieursbureau werken, wil ik een baan bij de overheid of sluit ik me aan bij een uitvoerende partij zoals Strukton? Wij stellen mensen in staat om die keuze te maken, door ze te laten ontdekken wie ze zijn en wat ze willen. Tijdens Boostcamp worden de deelnemers zich bewust van hun ambities en mogelijkheden met als gevolg dat de juiste mensen op de juiste plek terecht komen. Boostcamp wordt georganiseerd en begeleid door SPBN. Praktijkopdrachten worden afgewisseld met persoongerichte programma’s, teambuildingsactiviteiten en ontspanning. Kijk voor het volledige interview met Strukton van juli 2008 http://www.spbn.nl/nieuwsbrief/juli/landingpage/strukton.html

André Hoogeveen, hoofd uitvoering Strukton
Dit jaar pakken we het weer iets anders aan dan voorgaande jaren. Voor de eindopdracht verdelen we de groep in vieren die ieder een deel van de opdracht (het bouwen van een brug) moeten uitvoeren. De groepen zijn afhankelijk van elkaar. Dat houdt in dat je heel helder moet zijn over wat je van elkaar mag verwachten. En je moet elkaar kunnen vertrouwen. Als dat goed gaat, ben je straks met z’n allen goed. Het gaat dan niet meer om het resultaat per groep of individu, maar om het resultaat van het hele team door samenwerking! Ook de andere onderdelen van het programma staan in het teken van samenwerken en de eigen rol van de deelnemers daarin.

Verkapte werving
Boostcamp is voor ons ook een manier van werving. Er zitten deelnemers tussen die straks naar de utiliteitsbouw gaan of voor een ander specialisme kiezen, maar dat maakt niet uit. Het gaat er om dat de bouw in zijn algemeenheid en de civiele aannemerij en Strukton in het bijzonder werknemers ook na hun schooltijd wil opleiden en ontwikkelen.

Het belangrijkst van deze week is dat de stagiaires er zelf uithalen wat er in zit. Ik ga er ook vanuit dat ze hier met elkaar op school en in de vriendenkring over praten. Die mond-tot-mondreclame is natuurlijk perfect voor nieuwe aanwas en een professionele uitstraling van de civiele bouw. Bijkomend voordeel voor ons is dat als we er per stagegroep 1 of 2 mensen uithalen, we de kosten van een werving & selectiebureau eruit hebben.

Be my guest!
Het idee voor Boostcamp is een aantal jaren geleden ontstaan en het is jammer dat er niet meer mee gebeurt. Het is een investering die je er als bedrijf in mijn ogen zeker uithaalt. Wij doen het nu al drie jaar en de ervaring die we daarmee hebben opgebouwd willen we graag delen. Dus als er bedrijven zijn die iets soortgelijks willen gaan doen, be my guest!

De praktijk

John Roelofs, Manager Opleidingen Civiele Bouw SPBN:
De deelnemers krijgen een opdracht aan de hand van een tekening. Voordat ze beginnen, moeten ze eerst nadenken over een plan van aanpak, het organogram en de onderlinge rol- en taakverdeling. Dat moeten ze aan de groep presenteren en pas daarna gaan ze van start.

Enkele deelnemers aan het woord
 

Vincent: “Ik ben vanuit Strukton naar het afzinkproject in Zuid-Korea geweest. Supergaaf! Toen ik de uitnodiging kreeg om mee te doen aan Boostcamp, heb ik die aangegrepen. Ik weet dat ik niet in de civiele betonbouw verder wil, maar ik zie dit toch als een mooie kans om weer wat praktijkervaring op te doen. Maar je moet Korné eens vragen. Dat wordt straks echt een uitvoerder in de civiele betonbouw.”

Korné: “Ik vind de civiele betonbouw echt kicken. Grote projecten, zeer complex, hoge risico’s. Mooi hoe de elementen water, lucht en techniek bij elkaar komen. Echt iets voor een Zeeuw, nietwaar? Ik vind het een enorme uitdaging om daar mijn steentje aan bij te dragen en ik wil straks inderdaad uitvoerder worden. Voor mij is deze week heel leerzaam omdat hier verschillende niveaus (HBO en MBO) samen komen en met elkaar moeten werken. Daar leer ik veel van.”

Ruben: “Ik steek hier ook wel veel van op, maar mij trekt vooral de vormgeving en architectuur. Ik ga straks dan ook meer richting de bouw. Wat ik hier wel zie is dat het echt aankomt op overleg, samenwerking en elkaar verder helpen. Ik realiseer me dat het heel gemakkelijk is om iets aan een tekening aan te passen. Dat is papier. Maar dit is mensenwerk.”

Naar boven
Nieuw: leermeestercursus civiele betonbouw

door Angelo van der Pluijm

Op een tropisch warme donderdag 2 juli jl. hebben leermeesters van diverse lidbedrijven op het opleidingscentrum van SPBN hun Leermeestercertificaat uitgereikt gekregen. De cursisten, afkomstig van VBK Hoorn, CFE Nederland, van Hattum en Blankevoort, Heijmans, BAM en GMB hebben 5 dagen les gehad in de begeleiding en omgang met leerlingen. Rekening houdend met de woonplaats van de deelnemers werd de cursus georganiseerd op locaties in Amersfoort en Mierlo.

Vakgerelateerd
De leermeesters, onmisbaar als ze zijn voor leerlingbegeleiding, worden door hun bedrijf bij Fundeon aangemeld. In het verleden werden deze mensen dan ingedeeld in de algemene leermeester cursus met onder andere wegen- en woningbouwers. Geen ideale situatie omdat je toch over je eigen vak moeten kunnen praten en de les en gesprekstof bij voorkeur branchegerelateerd moet zijn.

Deze keer is er dus op aandringen van SPBN en enkele lidbedrijven bij Fundeon voor gekozen om “onze” civiele vakbroeders samen in een groep te plaatsen. Gelukkig waren er voldoende aanmeldingen (20) om binnen afzienbare tijd van start te kunnen gaan.

Communicatie en begeleiding
Onder leiding van regioadviseur Fundeon Johan van Oosterhout werd er op de verschillende dagen gesproken over de jongeren in de beroepsopleiding, manieren van kennisoverdracht en het maken van een instructie schema. De deelnemers werden getraind in communicatie door docente Frowa Schuitmaker. Voor het onderwerp gesprekstechniek kwam er een professionele acteur aan te pas om specifieke situaties te kunnen oefenen.

De laatste twee dagen van de cursus vonden plaats op het opleidingscentrum in Mierlo. Hier werden de cursisten door SPBN mensen bijgepraat over leerlingbegeleiding bij SPBN. Denk bijvoorbeeld aan de scholingsweken, theorie en praktijklessen, reglementen en de communicatie tussen SPBN/leerling/leerbedrijf.

Positieve resultaten
Op de afsluitende dag werd er in koppels een werkstuk van een, op die dag afsluitende voortgezette leerling, beoordeeld op maatvoering, te loodstelling, vormvastheid en afwerking. Deze beoordelingen zijn met elkaar vergeleken en besproken. Ook het praktijkhandboek en het door leermeester en leerling in te vullen competentie formulier is behandeld.

Reacties op deze cursus tijdens de evaluatie waren positief. Vooral het specifieke karakter van de cursus en de rol van het SPBN hierin sprak de mensen aan. We kunnen stellen dat met deze leermeestercursus civiele betonbouw een goede richting ingeslagen is. SPBN zal zich sterk maken voor verdere verbetering en vervolg.

Naar boven
Cursusoverzicht najaar 2009

U kunt zich nog aanmelden voor: 

  • Praktische uitvoerder in de civiele betonbouw (start 22 oktober 2009)
  • Uitvoerder 2 in de civiele betonbouw (start 12 november 2009)
  • Werkvoorbereider in de civiele betonbouw (nog enkele plaatsen voor januari 2010)
  • Werken in en rond het spoor (start 6 oktober 2009)
  • Voorman in de civiele betonbouw (start 24 september 2009)
  • Calculator in de civiele betonbouw (bij voldoende aanmeldingen start medio 2010) 
  • Verwerken, afwerken en reparatie van beton (bij voldoende aanmelding)
  • Lassen en branden in de civiele betonbouw ( bij voldoende aanmelding)
  • Traditionele bekisting in de civiele betonbouw (7,8,9, september 2009)
  • Systeembekisting in comb. trad. (bij voldoende aanmelding)
  • System Engineering (bij voldoende aanmelding start najaar 2009)
  • Maatvoeren in de civiele betonbouw (bij voldoende aanmelding)
  • Tekeninglezen in de civiele betonbouw (bij voldende aanmelding)
  • EVC-meting in de civiele betonbouw (start regelmatig) 
Naar boven
Bekistingswedstrijd komt eraan!

Bereid u voor op de ultieme vakmanschaptest. Bedenk wie u wilt afvaardigen, maak uw mensen enthousiast en breng het competitiegevoel tot leven. De bekistingswedstrijd vindt plaats in januari 2010.

Naar boven