Klik hier om terug te gaan naar het overzicht van alle nieuwsbrieven.
Civilion
In deze editie Voor meer informatie kunt u ook terecht op onze website www.civilion.nl
Nieuwsbrief Juli 2010
Voorwoord

BAM en Dura Vermeer bij spoorproject Arnhem. De nieuwe brug bij Nijmegen van BAM en Max Bógl. Succesvolle prototypes van de nieuwe manier van werken in de Civiele Betonbouw. En die is onomkeerbaar. We schuiven op in de kolom en werken steeds meer samen met andere bedrijfstakken. Techniek en betonbouw vinden elkaar, ons vakgebied wordt breder, de arbeidsmarkt internationaler. Waar het eerst een kwestie was van mens en materiaal inkopen op basis van bestek, doorloop je nu een aantal processtappen; initiatie, voorbereiding, uitvoering en beheer. En dat bij voorkeur in vroegtijdig stadium mét andere partijen.

Hoe mooi zou het zijn als de bestaande barrières nog meer doorbroken worden. Dat niet de architect vanuit zijn optiek een indrukwekkend ontwerp maakt, waar de aannemer vervolgens na veel denkwerk een scherpe offerte voor neerlegt, die na aanbesteding een mission impossible blijkt te zijn. “Het is niet de vraag óf maar hoeveel verlies we gaan lijden.” Dat gaat bedrijven de kop kosten, als we niet uitkijken.  Waarom niet BIM met zijn 3D en 4D toepassingen, de keuze voor zelfverdichtend beton, de nieuwste System Engineering technieken al in het voortraject een rol laten spelen? Samenwerken en partnership in alle facetten en door de hele procesgang. Dat wordt de uitdaging!

Hoe Civilion daarop inspeelt? Door de benodigde kennis naar ons toe te halen en om te zetten in een overdraagbaar ‘verhaal’. Dat we vervolgens snel en praktisch aanbieden in de vorm van workshops. “Laaghangend fruit”, waar je morgen effect mee kunt scoren in de praktijk. Uiteraard nemen we de nieuwe kennis en tools ook op in een diepgaandere cursus en uiteindelijk in onze opleidingen. Met een opleiding kun je nu eenmaal niet voorop lopen. De markt is altijd sneller. Maar op deze manier komen we wel heel dicht bij elkaar.


Frank Fiers, directeur Civilion

Naar boven
Academy in september van start

In week 34 starten de eerste cursisten aan de Civilion Academy. De tweejarige Associate Degree Civiele Betonbouw aan de Civilion Academy is de opleiding voor gediplomeerde vakmensen met ambitie. Ze kunnen aan de slag op het hoogste niveau van uitvoering of gebruiken de opleiding als tussenstap in een carrière als projectleider of ingenieur. Zeker is dat de landelijk erkende titel van de Civilion Academy de carrière van uw vakman met ambitie een enorme boost zal geven.

Civilion Academy werkt samen met de HAN (Hogeschool Arnhem Nijmegen) en Bouwend Nederland, vakgroep Civiele Betonbouw. Voor specialistische kennis en ervaring doen we een beroep op diverse kenniscentra en overkoepelende brancheorganisaties. Voor het inhoudelijke programma en de uitvoering van de opleiding maken we gebruik van de Academie voor Bouw en Infra (ABI), het dochterinstituut van de HAN. Een samenwerking tussen marktleiders dus!

Nog aanmelden?
Kent u vakmensen met ambitie? Een professional die graag z’n steentje wil bijdragen aan de realisatie van hoogwaardige techniek voor veeleisende opdrachtgevers in een uitdagende omgeving? Maak dan werk van talentontwikkeling en meld de kandidaat aan voor de opleiding aan de Civilion Academy. Er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar!

Naar boven
Communicatie op de bouwplaats: steeds belangrijker!

Hoe ga je om met medewerkers die ‘ja’ zeggen, maar ‘nee’ doen? Hoe krijg je je mensen zover dat ze volgens een bepaalde methodiek gaan werken? 13 voorlieden van Strukton Civiel namen deel aan de maatwerkcursus: Communicatie op de Bouwplaats.


Waarom?
André Pieterson, Cao coördinator bij Strukton Civiel: “Wij vinden de functie van voorman uitermate belangrijk. Sinds een paar jaar zijn we bezig om daar meer aandacht aan te besteden. Daarbij richten we ons met name op ‘het bewust zijn van’ en ‘het groeien in’ hun rol als direct leidinggevende aan het uitvoerende onderdeel van het bouwproces. Nu bestaat leidinggeven voor een groot deel uit communicatieve vaardigheden. Ook uit de EVC meting die we bij Strukton hebben gedaan, bleek dat de communicatieve vaardigheden verder ontwikkeld mochten worden. We zijn dan ook op zoek gegaan naar reguliere communicatietrainingen, maar die sloten in onze optiek onvoldoende aan op de werksituatie van voorlieden. Dat zijn toch vaak mensen die vanuit de praktijk zijn doorgegroeid en ook als zodanig acteren. Maar wat willen wij dan? Op de eerste plaats dat ze hun ideeën goed kunnen overbrengen. Maar ook dat ze goed met conflicten kunnen omgaan en een coachende rol kunnen vervullen. Met die vraag zijn we naar Civilion gestapt en zij hebben er samen met docente Frowa Schuitemaker een programma bij ontwikkeld.”

De juiste vragen stellen en de ander in beweging brengen
“Al onze voorlieden hebben deelgenomen en de training als zeer positief ervaren. Wat we bijvoorbeeld terugkrijgen is dat ze merken dat een andere manier van vragen stellen leidt tot de juiste feedback. Een leuk voorbeeld is van een onze voorlieden, erg goed in z’n vak maar ook een hele snelle denker. Op het moment dat hij een tekening krijgt voorgelegd, weet hij bij wijze van spreken al hoe het gemaakt moet worden. Met als gevolg dat zijn mensen hun ei niet kwijt kunnen en ook niet meer geprikkeld worden om zelf na te denken of met ideeën te komen. Tijdens de cursus is hij tot dat inzicht gekomen en heeft hij tegelijkertijd de tools ontwikkeld om de vraag voortaan écht bij zijn mensen te leggen. Een belangrijk aspect van de coachende rol dat ook bijdraagt aan de motivatie en ontwikkeling van andere medewerkers."


"Dat de cursus plaatsvond in een sfeervolle ambiance met een avondprogramma in de vorm van een kookworkshop, heeft de onderlinge band tussen de voorlieden alleen maar versterkt. Als je zegt dat je hun rol belangrijk vindt, moet je dat ook laten blijken in aandacht en waardering. Bovendien bleken de filmopnames van het samen koken perfect bruikbaar in de communicatietraining van de volgende dag. Confronterend, maar vooral erg leerzaam en gezellig. En dat maakt dat voorlieden elkaar - naast de half jaarlijkse bijeenkomsten die Strukton organiseert  - voortaan ook makkelijker opzoeken.“


Interessant voor alle betontimmervaklieden
De cursus “Communicatie op de bouwplaats” van Civilion speelt in op de nieuwe vormen van aanbestedingen en de daarmee gepaard gaande verschuiving van verantwoordelijkheden. Tijdens de cursus krijgt de deelnemer inzicht in het effect van bewust communiceren en worden zijn vaardigheden aangescherpt. Door eigen situaties en concrete praktijkvoorbeelden met een trainingsacteur te oefenen, kan het geleerde de volgende dag al in praktijk gebracht worden. Aanmelden of meer info.

Naar boven
3, 4, 5

Civilion Academy is een feit. De HBO opleiding staat. Nu de tussenstap nog. Civilion is gestart met de ontwikkeling van de nivo 4 opleiding. De tussenstap van BBL nivo 3 naar de Associate Degree van Academy, nivo 5. Het wordt een tweejarige opleiding die in het voorjaar 2011 van start gaat. Met drie scholingsdagen per week naast het leren op een werkplek in de praktijk.

Blijven leren is een ‘must’
Samen met het ROC ter Aa bieden we hiermee onze vakmensen de gelegenheid om van onderuit door te groeien. We hebben nu zo’n 60 instromers op jaarbasis die na een jaar of drie klaar zijn met hun opleiding. Maar de praktijk van vandaag is dat het vak zich blijft ontwikkelen en dat de markt steeds meer van mensen vraagt. Denk aan de hoofdaannemer die steeds minder mensen in vaste dienst neemt. De flexibele schil van gespecialiseerde zzp-ers wordt alleen maar groter. En van de mensen díe in vaste dienst zijn, wordt steeds meer verwacht. Vakmanschap, maar ook procesbegeleiding  en aansturing. En natuurlijk; 'handjes’ blijven altijd nodig en vakmanschap staat voorop. Maar blijven leren is gewoon een ‘must’! 

Naar boven
Wie is BAS?

BIM en BAS. Geen wedstrijd populaire jongensnamen, maar serieuze stappen in de ontwikkeling van de Civiele Betonbouw. De 3D en 4D mogelijkheden en technieken van BIM zijn opgenomen in de pilotcursus Projectorganisatie. BAS is een bedrijf in Research & Technologie dat dit najaar in samenwerking met Civilion een workshop voor de werkvoorbereiders organiseert.

Geld verdienen met slimmer bouwproces
Het doel van deze samenwerking is om geld te verdienen met een slimmer bouwproces. Door met een integrale benadering allereerst de faalkosten terug te dringen. En door de werkvoorbereider als procesmanager en spil tussen het ontwerp en de uitvoering te zetten.

Praktisch toepasbaar met snel effect
De workshop wordt vanuit een praktisch oogpunt benaderd. Neem bijvoorbeeld het toepassen van zelfverdichtend beton. Door de kostprijs in aanschaf duurder, maar door uitsparen van arbeidskrachten en tijd in de praktijk, financieel een stuk aantrekkelijker. Daar moet je over nadenken. Dat betekent dat we ‘af’ moeten van gestandaardiseerde bestekken. En moeten toewerken naar minder faalkosten, verkorten van de bouwtijd en hoger rendement. Maar hoe doe je dat? De workshop biedt direct toepasbare tools en technieken waarmee onze vakmensen snel effect kunnen scoren op hun eigen werkplek. Het past dan ook prima in ons streven om signalen uit de markt snel om te zetten in een praktisch verhaal naar de medewerker. Samen mét andere partijen!



Naar boven
Nieuw: Cursus Projectorganisator

Civilion heeft in nauwe samenwerking met de branche de cursus Projectorganisator ontwikkeld. Dé vervolgstap voor de ervaren werkvoorbereider met 6 tot 8 jaar ervaring, die zijn leidinggevende capaciteiten verder wil ontwikkelen en toe is aan een spilfunctie tussen hoofd uitvoering en projectleiding.

Het resultaat
Na afloop van de cursus Projectorganisator, kan de dagelijkse projectleiding aan jou worden toevertrouwd. Je geeft functioneel en taakgericht leiding aan het voorbereidingsproces van (deel)projecten in de verwervings- en realisatiefase. Met verstand van zaken en een gezonde risicohouding. Maar ook met de nodige creativiteit, verantwoordelijkheidsgevoel én resultaatgerichtheid weet jij het project samen met anderen tot een goed einde te brengen!

Wat vooraf ging
In maart 2010 bleek er branchebreed behoefte te zijn aan een gedegen cursus Projectorganisator. Na drie bijeenkomsten waren het programma, de data en gastdocenten gepland. Eind juni is er een presentatie van de gastdocenten - tevens ervaringsdeskundigen- aan de werkgroep om de laatste inhoud en overlap af te stemmen en op 20 september gaat de cursus van start. Een voortvarend samenspel dus tussen de branche en opleidingsinstituut Civilion.

Rode draad project
Zoals gebruikelijk bij al onze UTA opleidingen gaan we ook hier weer werken met een rode draad project. Dat garandeert een groot leereffect in de praktijk! Als rode draad project is gekozen voor BAM/Dura Vermeer spoorproject in Arnhem. Daar vindt de aftrap van de cursus plaats en dat doen we door het nuttige met het aangename te combineren. Per slot van rekening gaan de cursisten tijdens het traject zeer interactief, in kleine groepjes met elkaar aan de slag en dan is het wel zo plezierig als je elkaar alvast een beetje kent.

Aanmelden
Kijk voor meer informatie over het programma, de functie-eisen en resultaatgebieden op www.civilion.nl/cursussen.  De cursus Projectorganisator gaat met 15 cursisten van start op 20 september 2010. U kunt zich nog aanmelden via onze site.  


Naar boven
Leermeester cursus, een verslag

Dit voorjaar heeft Civilion in samenwerking met Fundeon op de locaties Nieuwegein en Mierlo de 4 daagse Leermeester cursus Civiele Betonbouw georganiseerd. Deelnemers waren 17 civiele vakmensen van onder andere Strukton, Geka Bouw, Voorbij Betonsystemen, BAM Civiel, K.Dekker, Colijn, Mobilis, VBK Hoorn,  H.v Haarst en Dura Vermeer. De cursus ging van start in Nieuwegein. Op het opleidingscentrum van het LSVB kregen cursisten op 14 en 22 april  van Fundeon regio adviseur Johan van Oosterhout en docente Frowa Schuitmaker les in begeleiden en communiceren. De laatste 2 dagen; 28 en 29 april was men te gast op het opleidingscentrum van Civilion in Mierlo.


Instrueren en beoordelen
Daar kregen de leermeesters van Angelo van der Pluijm uitleg over de opleiding- systematiek van Civilion met bijzondere aandacht voor het instrueren en beoordelen. Vertaald in een concrete opdracht aan de leermeesters om de bekistingswerkstukken, waar voortgezette leerlingen op dat moment  in hun opleidingsweek mee bezig waren, te beoordelen.

Communicatie in de praktijk
Bij het onderdeel communicatie werd vooral getraind op de juiste gesprekstechniek. Door veel praktische oefeningen met een heuse acteur. Tijdens de evaluatie waren de reacties van zowel de deelnemers als van de begeleidend docent positief. Ook Ron de Fauw, deelnemer en voorman bij Mobilis is tevreden: “Het waren leerzame dagen. Er werd op een prettige manier lesgegeven aan een gemotiveerde groep leermeesters. Vooral de training met de acteur, die de ene keer een uitvoerder speelde die niet opleiding-minded was en de andere keer een onwillige leerling, was erg interessant.”

Onmisbare schakel
Ter afsluiting van deze cursus kregen de deelnemers een leermeestercertificaten uitgereikt. De officiële status van erkend leermeester is de bevestiging dat zij capabel en gemotiveerd zijn om hun verworven vakmanschap over te brengen op de jongere generatie betontimmerlieden. Goed nieuws dus voor onze opleiding en de branche waarin de leermeester, ook ten aanzien van de instroom een onmisbare schakel vormt.



Naar boven
Promotie Civiele Betonbouw

Om de Civiele Betonbouw  te promoten heeft Civilion zich gepresenteerd tijdens de Week van het Ambacht van 16 t/m 24 april 2010. De Week heeft zich gemanifesteerd door heel Nederland, onder meer met events in Groningen, Joure, Nieuwegein, Heerhugowaard, Dordrecht en Hengelo.


De gezamenlijke uitdaging van de promotieweek is om voldoende goed opgeleide vakmensen voor de Civiele Betonbouw te boeien en te binden. We weten allemaal dat de vraag naar goed opgeleide ambachtsmensen verder zal toenemen. Door het bieden van aantrekkelijke opleidingen en het waarborgen van voldoende stageplaatsen met adequate begeleiding anticipeert Civilion op die ontwikkeling.


De bezoekers van de Week van de Ambacht zijn veelal scholieren, werkzoekenden, ondernemers en contactpersonen van het UWV. Zij hebben op dynamische wijze kunnen kennismaken met ambachtelijke beroepen en opleidingen. Door speciale zie-, doe- en informatieactiviteiten en via (ambachtelijke) workshops, talententesten en rondleidingen.






Naar boven
Diploma uitreiking primair en voortgezet betontimmerman

Vrijdag 23 april, een feestelijke bijeenkomst op ons opleidingscentrum in Mierlo. Onder grote belangstelling  van familie, partners, collega’s én vertegenwoordigers van de diverse lidbedrijven namen 46 leerlingen hun diploma in ontvangst. Van deze groep waren er 22 geslaagden voor hun primaire opleiding en 24 voor het voortgezette diploma.


Persoonlijke aandacht
Na ontvangst met koffie en gebak heette Frank Fiers, directeur Civilion, de genodigden van harte welkom. Hij feliciteerde de geslaagden en benadrukte het belang van opleiden en het volgen van een opleiding. Voor iedere  gediplomeerde betontimmerman was er een persoonlijke woordje. Over de projecten waar men tijdens de opleiding aan had meegewerkt, de begeleidende leermeesters/uitvoerders en over de prestaties op het opleidingscentrum in Mierlo. 

Gezellig naborrelen
Daarna kon de handtekening worden gezet en bloemen en andere attenties in ontvangst worden genomen. Natuurlijk was de fotograaf aanwezig om deze mijlpaal te vereeuwigen. Felicitaties werden onderling uitgewisseld en onder het genot van een hapje en een drankje was het nog lang ‘goed toeven’ in het logeergebouw.





Naar boven
Themadag Vakgroep Civiele Betonbouw 7 oktober 2010

Directie, Cao-coördinatoren, hoofd P&O, hoofd Uitvoering, hoofd Werkvoorbereiding en hoofd Calculatie,

Noteer alvast in uw agenda: donderdag 7 oktober 2010. Dé themabijeenkomst van de Vakgroep Civiele Betonbouw. Het belooft een spraakmakende middag te worden waarin we samen richting geven aan de toekomst. Meer informatie en de persoonlijke uitnodiging volgt na de zomer.

Naar boven
Planning cursussen
Kijk hier voor een volledig overzicht van de cursusplanning najaar 2010
Naar boven