Klik hier om terug te gaan naar het overzicht van alle nieuwsbrieven.
Civilion
In deze editie Voor meer informatie kunt u ook terecht op onze website www.civilion.nl
Nieuwsbrief Maart 2010
Voorwoord

“Civilion creëert kansen”

Zo luidde de koptekst van een persbericht dat onlangs de deur uit is gegaan. Aanleiding voor deze publicatie was de nieuwe opleiding Bijscholing Betontimmerlieden Civiel, die Civilion samen met een aantal lidbedrijven heeft ontwikkeld. Nog deze maand gaat de opleiding van start op het regionale SWV te Leeuwarden. 

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden. Een lastig jaar als 2010 vraagt ons om na te denken over nieuwe mogelijkheden. Het is in het belang van ons allemaal om  over de grens te kijken, de samenwerking op te zoeken en daadkracht te tonen in het creëren en benutten van kansen. Creativiteit en flexibiliteit zijn de sleutelwoorden. Continuïteit en blijvende inzetbaarheid het doel.

Wat betreft die continuïteit verwijs ik u graag naar het artikel van bestuursvoorzitter Peter Paul van der Kaaij in deze nieuwsbrief. Hij doet daarin de oproep om vooral de focus op lange termijn te houden door ruimte blijven maken voor werkplekken op MBO, maar ook op HBO niveau. Het besef en de overtuiging dat we met Civilion Academy inspelen op toekomstige ontwikkelingen is er. De inhoud van de opleiding om de noodzakelijke kwaliteitsverbetering te realiseren stáát! Nu alleen de deelnemers en de werkplekken nog. Ik reken op u!

Tot slot wil ik graag mijn hartelijke felicitaties overbrengen aan Wellingbouw Didam BV voor het behalen van de eerste plaats van de Bekistingswedstrijd van 22 januari 2010. Een dag waar ‘toute’ civiele betonbouw elkaar ontmoet. En waar we elke keer weer apetrots zijn als we het vakwerk van onze betontimmerlieden tot stand zien komen. Dank aan alle deelnemende teams voor hun tomeloze inzet en aan jullie, onze lidbedrijven voor de betrokkenheid. 

  

Frank Fiers
Directeur

Naar boven
Bestuursvoorzitter aan het woord

Peter Paul van der Kaaij

Verweven met de sector
Peter Paul van der Kaaij is econoom van huis uit en heeft sinds 1987 een duidelijke verbinding met de bouw. Eerst als algemeen secretaris van de VAGWW (inmiddels gefuseerd met andere lidverenigingen tot Bouwend Nederland) daarna als directievoorzitter van de VBK groep en bestuurslid van Bouwend Nederland. Tegenwoordig is van der Kaaij actief als voorzitter van de AAW en uit dien hoofde sinds begin 2008 bestuursvoorzitter van Civilion. Daarnaast houdt hij zich middels zijn bedrijf BdBvanderKaaij - samen met een aantal partners binnen de BdBGroep – vooral bezig met  vraagstukken van management en bestuur in de bouw-, zorg- en vastgoedsector.

‘Ik heb de Civiele Betonbouw goed leren kennen. Eerst vanuit de VAGWW waar ik onder andere betrokken was bij de herpositionering van de sector begin jaren negentig toen de zelfstandige vereniging vocBetonbouw ontstond. Daarna in de markt als vertegenwoordiger van de VBK Groep. Het is een vakgebied dat van oudsher de warme sympathie van het publiek heeft. De kunstwerken van beton, zoals ze genoemd worden, oogsten veel  ontzag en bewondering. Ook van mij.

In mijn werk binnen de GWW sector, waar de Civiele Betonbouw onderdeel van is, heb ik ervaren hoe bedrijven door samenwerking hun belangen succesvol kunnen behartigen en uitdragen. Met mooie initiatieven in de dienstverlening aan de bedrijven tot gevolg. Opleidingsinstituut Civilion is daar een prominent voorbeeld van.’

Een gouden zet
‘De oprichting van destijds SPBN, nu Civilion, is een gouden zet geweest. Aanleiding was de zorg voor de kwaliteit van de opleiding van de betontimmerlieden, die op hun beurt in sterke mate de kwaliteit van de Civiele Betonbouwwerken bepalen. Het gaat om grote nauwkeurigheid en perfecte maatvoering. Om alleen al aan de vervangingsvraag van betontimmerlieden te kunnen voldoen hadden we jaarlijks tientallen vaklieden nodig. Die werden versnipperd over het land opgeleid in verschillende MBO opleidingen waar we als sector geen invloed op of zeggenschap in hadden. Met de oprichting van een eigen opleidingsinstituut in Mierlo konden we gericht werken aan verbetering van kwaliteit en professionaliteit. Tot grote tevredenheid van de lidbedrijven.’

Het besef is er
‘Uitgangspunt van de duale leervorm van Civilion is dat er voor iedere leerling een bestemming moet zijn. Werken en leren tegelijk. Met baangarantie na afloop. Dat is de unieke verbinding die we hebben gelegd tussen het opleiden van mensen en het bedrijfsleven. Het besef dat dit de juiste vorm is, leeft breed uit. Toch zijn er zorgen. Tegelijkertijd met de gevolgen van de economische crisis die voor iedereen goed voelbaar zijn, moeten we voorsorteren op de toenemende vergrijzing die zich aandient. Op lange termijn zullen we moeite hebben om de gewenste instroom te garanderen. Het gevecht op de arbeidsmarkt is groot en wordt nu extra bemoeilijkt vanwege het inzakken van de economie en de bouw in het bijzonder. Een lastige hobbel die we moeten nemen, waarbij we vooral de focus moeten houden op de lange termijn.’

Academy is cruciale ontwikkeling
‘Als we in 2012 uit de ellende geraken, betekent het dat we nú gemotiveerd moeten zijn om leerlingen te plaatsen. Op de lange termijn en om de noodzakelijke professionalisering en kwaliteitsverbetering binnen de sector te realiseren, is de Academy een wezenlijke stap. Vergelijkbaar met de oprichting van SPBN, het huidige Civilion Contruct, destijds. De start van de Civilion Academy dreigt nu vertraagd van de grond te komen. Het valt of staat immers met bedrijven die ruimte willen en kunnen maken om de HBO-vakmensen te plaatsen. Dat betekent verder kijken dan de neus van vandaag lang is. En oog hebben voor het opzetten van een goede structuur nú, om daar straks voordeel uit te halen.’

Het enthousiasme en de betrokkenheid zijn groot
‘Ik ben er van overtuigd dat we als sector de kracht hebben om hier goed doorheen te komen. We weten immers dat deze opzet werkt. Als ik ook terugdenk aan de Bekistingswedstrijd van 22 januari jl., dan onderstreept die dag mijn overtuiging alleen maar. Het feit dat de commissaris van de koningin en Eelco Brinkman acte de presence geven. De aanwezigheid van de oude en nieuwe generatie ondernemers en bestuurders.  De enthousiaste inzet van de vaklieden en medewerkers van gastheer en organisator Civilion. Dat toont wel aan dat de betrokkenheid en de gedragenheid binnen onze sector groot zijn. Laten we daar de kracht en de moed uitputten om door te gaan en werkplekken open te houden. Zowel op MBO als op HBO niveau!’

Naar boven
Bekistingswedstrijd 22 januari 2010

Keihard werken en topkwaliteit leveren. Teamwork, netheid en precisie. Dat zijn de ingrediënten van de Bekistingswedstrijd die Civilion elke twee jaar organiseert. Een moment waarop bedrijven hun krachten meten en de strijd met elkaar aangaan over vakmanschap op het hoogste niveau.


Een dynamische dag in plezierige sfeer
Alles en iedereen loopt door elkaar heen;  topmannen in de bouw, personeelsfunctionarissen, ervaren vaklieden en leerlingen van Civilion Construct. De dynamiek is groot en de wedstrijdspanning is voelbaar. Maar wat vooral blijft hangen is het groot saamhorigheidsgevoel, de enorme betrokkenheid en de plezierige “ons kent ons- sfeer”.

And the winner is……  Wellingbouw Didam bv
Het deelnemende team van Welling wordt met vlag en wimpel uitgeroepen tot dé winnaar van de  Bekistingswedstrijd van 22 januari 2010. Een gesprek met de winnaars Kees van den Hondel en Bennie Goossen


"Laten we eens gek doen"
Kees van den Hondel: “Welling heeft ons gevraagd om mee te doen. We hebben eerder ook altijd teams afgevaardigd, maar zelf was ik er nog nooit geweest. Ik heb ook niet direct ja gezegd, maar gaandeweg dacht ik: “Ach, laten we eens gek doen.” Ik had er wel zin in, maar dan wel met iemand waar ik goed mee kan werken. Collega Bennie Goossen liep toevallig langs en ik zei: “Ik doe alleen mee als jij ook mee doet!”
Goossen: “Vooruit dan maar. Het leek mij ook wel een uitdaging. Waar we precies aan begonnen, wisten we op dat moment eigenlijk niet. We mochten wel wat machines en handgereedschap meenemen, maar verder konden we ons niet voorbereiden.”


In de werkplaats werken Goossen en van den  Hondel vaak samen. “We voelen en vullen elkaar goed aan. Dat is belangrijk bij het voorbereidend werk dat we maken; kozijnen, bekistingen, eigenlijk alles wat in de werkplaats gemaakt kan worden. We zijn goed op elkaar ingespeeld en hebben aan een half woord genoeg.”


Eerst denken dan doen
“Toen we de tekening kregen zijn we eerst begonnen met uitdenken en uittekenen. Je krijgt een bepaalde hoeveelheid materiaal en als je bij moet halen, kost je dat punten. Niet verstandig dus om lukraak te beginnen. Pas rond half 11 zijn wij van start gegaan. Als laatste van alle deelnemende teams. Om ons heen zagen we mensen al druk timmeren en zagen en stonden er al verschillende balken overeind. Onze aanpak was anders. De jury gaf ook aan dat ze niet verwacht hadden dat we die achterstand nog konden inhalen. “
“We begonnen laat, maar wisten wel wat we deden. Wat ons uiteindelijk tot winnaar heeft uitgeroepen is de kwaliteit van de maatvoering en het feit dat we zo netjes en constructief gewerkt hebben. Ons werk zat goed in elkaar. En we waren een hele rustige groep, aldus de jury.”

Onze directeur haalt koffie
“We hebben het allebei als een hele drukke, maar ook leuke, dag ervaren. We moesten enorm doorwerken. Hadden nauwelijks tijd om te schaften. Onze directeur heeft nog koffie voor ons gehaald en de personeelschef regelde broodjes en fris. Zelf zijn we niet van de plek af geweest. Flink aanpoten dus, maar we hebben het gered. Op 2 à 3 latjes na waren we klaar.”

De geldprijs? "Die hangt al aan de muur!"
Nu nog komen collega’s naar ons toe om ons te feliciteren.  Het is een prestatie om trots op te zijn. Zeker ook omdat sommige bedrijven wel twee of drie teams afvaardigen. De geldprijs van 2.500 euro was voor ons een bijzonder aangename verrassing. Geweldig!
“Die hangt nu bij mij aan de muur”, lacht Van den Hondel. “Ik heb er een nieuwe tv van gekocht!”  Goossen: “Ik denk dat ik het besteed aan mijn dochter. Die wordt binnenkort 18 jaar en kan dan haar rijbewijs gaan halen. Ook een goed doel, nietwaar?!”

Naar boven
Themadagen: prima HR instrument

Inspirerend, zinvol en goed voor de teamgeest. De themadagen die Civilion voor haar lidbedrijven organiseert worden stuk voor stuk positief geëvalueerd. Zowel door de bouwplaatsmedewerkers als door de bedrijven zelf. ‘Een prima instrument om vakkennis bij te spijkeren en de accenten van het bedrijfsbeleid bij iedereen onder de aandacht te brengen.’

Hegeman

Evalien Jones-Laarman, Hoofd P&O bij Hegeman. ‘Toen de vorst de afgelopen weken bleef aanhouden, is Civilion zo flexibel geweest om onze themadag naar voren te halen. Ideaal voor ons om deze periode te benutten voor extra aandacht en bijscholing voor onze bouwplaatsmedewerkers.

Wij organiseren jaarlijks een themadag en doen dat heel bewust In-company. Dat doen we om zo onze bouwplaatsmedewerkers nog meer bij de organisatie te betrekken. Normaal gesproken komen ze immers niet op het hoofdkantoor. En alleen al het feit dat we een dag uittrekken om iedereen bij elkaar te brengen, levert veel op. De opkomst is altijd erg hoog. We mengen de groepen bewust door elkaar, waardoor mensen ook met andere collega’s en op een andere manier met elkaar in gesprek komen.


De inhoud van het programma komt mede tot stand door de inbreng van onze mensen zelf. De vorm en uitvoering met behulp van Civilion. Dit jaar waren beton, ergonomie en maatvoeren/theodoliet de thema’s. Civilion heeft de inhoud van de workshops verder opgezet en de noodzakelijke begeleiders en docenten geleverd. Een prima manier van samenwerken, zeker ook omdat Civilion goed meedenkt en de lijnen erg kort zijn.’

Van Hattem & Blankevoort  

Wij hebben de themadagen verspreid over twee locaties; Civilion in Mierlo en het Bouw en Infrapark in Harderwijk. Vooral vanwege de afstand voor onze mensen. Tegelijkertijd is het voor medewerkers een mooie gelegenheid om bij Civilion in de keuken te kijken en te zien hoe onze leerlingen worden opgeleid en welke cursussen en trainingen er gegeven worden.


Onze insteek  van de themadag is dat we brede vakkennis in highlights onder de aandacht brengen. Denk dan bijvoorbeeld aan bruggen bouwen, steigerbouw en maatvoeren. Als mensen vervolgens meer willen weten, kunnen ze zich inschrijven voor een cursus.


Wij zien de themadag ook als een mooie aftrap van het nieuwe jaar waarin we medewerkers kunnen meenemen in wat wij als bedrijf belangrijk vinden. Maar het belangrijkste doel blijft toch dat we onze medewerkers op een leuke, interactieve manier bij elkaar  brengen. Compliment voor Civilion die naast inhoudelijke bijdrage ook een scherp oog heeft voor ‘kritische succesfactoren’ als lekker eten en drinken en op tijd beginnen en stoppen.


Op de foto zie je het resultaat van een van de onderdelen van onze dag: bruggen bouwen. Onder begeleiding van onder meer Angelo van der Pluijm ging elke groep aan de slag met de opdracht om een brug te bouwen. De opdracht was geslaagd als ze er met de hele groep op konden staan zonder dat ie instortte….  en dat lukte niet altijd.

 

BAM


  • 'Door veilig te werken wordt de planning niet gehaald.'
  • 'Werken met materiaal van BAM voor een eigen klus moet kunnen.'
  • 'Dagelijks de werktijd verkorten met twee keer tien minuten is geen probleem.'

Pittige stellingen, voorgelegd tijdens de themadagen op 13 en 14 januari aan bouwplaatsmedewerkers van BAM. Cao coördinator George Blok: 'Wij hebben ervoor gekozen om tijdens de themadagen de kernwaarden en de bedrijfscultuur van BAM aan de orde te stellen. Integriteit, veilig en gezond werken en samenwerken aan kwaliteit, dat zijn de pijlers van ons bedrijf. Maar hoe denken onze medewerkers erover en wat komt er in de praktijk van terecht? Uit de themadagen bleek dat bouwplaatsmedewerkers heel goed weten welke waarden en normen we hanteren, maar in de praktijk pakt het gewoon vaak anders uit. Neem bijvoorbeeld integriteit; fatsoenlijk met elkaar omgaan, respect hebben voor elkaar, voor het milieu en voor gereedschap en materialen. Ze weten best hoe het hoort, alleen ontbreekt soms de discipline om het in praktijk te brengen. Niet verwonderlijk als je bedenkt dat het juist de charme van de bouw is dat er een zekere mate van vrijheid bestaat en er ruimte is voor eigen initiatief. En daar wordt gebruik en soms ook misbruik van gemaakt. Aan de leidinggevende de taak om duidelijk te zijn, grenzen te stellen en medewerkers hierop aan te spreken. En dat heeft met aansturing en communicatie te maken.'


'Om de dialoog op de bouwplaats meer inhoud te geven gaan we dit jaar deze thema’s meer dan voorheen aan de orde stellen in een toolbox en werkoverleg. Daarnaast zullen we  leidinggevenden trainingen aanbieden om hun communicatieve en leidinggevende vaardigheden verder te ontwikkelen. Vaardigheden die in de toekomst alleen maar belangrijker worden. Alle reden dus om er een speerpunt van te maken. Zeker na de uitkomsten van de themadag.'


 

Naar boven
Leermeester cursus- en nascholingsdagen

Op 4 februari jl. hebben 15 leermeesters van Heijmans Beton en Waterbouw de nascholingsdag gevolgd.  Om up to date te blijven en hun wettelijke erkenning te kunnen behouden, moeten leermeesters elke twee jaar een scholingsdag bijwonen. Als locatie was deze keer voor Nunspeet gekozen. De organisatie was in handen van Civilion in samenwerking met Fundeon.

 

Samen aan de slag
Angelo van der Pluijm, leerlingbegeleider van Civilion: ‘In  de ochtend was er ruimte om met elkaar aan de slag te gaan. Elke leermeester kreeg de gelegenheid om over zijn positieve en negatieve ervaringen op het gebied  van leerlingbegeleiding te praten. Na het uitwisselen van ervaringen, kwamen ook de verbeterpunten op het gebied van communicatie, begeleiding en beoordeling op tafel.’

Van leermeester tot mental coach
Na de koffiepauze was de regie in handen van  docent  Henk Harink. Thema van de dag was: het omgaan met moeilijke jongeren. Een goede samenwerking tussen leerling en leermeester is gebaseerd op wederzijds vertrouwen.  Bij moeilijke situaties en persoonlijke confrontaties kan een leermeester in de rol van mental coach terecht komen. In zo’n geval is het zaak om op de juiste manier het gesprek aan te gaan. Goede begeleiding bestaat dus niet alleen uit het overbrengen van  vaktechnische kennis en vaardigheden. Van de moderne leermeester wordt meer gevraagd.

‘In de middag werden diverse (probleem) situaties  met behulp  van een acteur geoefend en kreeg iedere leermeester de gelegenheid  om  met behulp van de eerder besproken tips het beoogde doel te bereiken. Uit de evaluatie bleek wel dat de deelnemers deze opzet als zeer positief hebben ervaren.’

(Na)scholing leermeesters
De volgende nascholingsdagen staan gepland op 18 maart in Mierlo en op 25 maart in Harderwijk. De 4- daagse Civiele Leermeestercursus gaat dit voorjaar weer van start. Zowel voor nascholing als ook voor de Leermeestercursus kunnen mensen zich nog aanmelden.


Naar boven
Groot tekort aan civiel ingenieurs dreigt!

Aldus de koptekst van een artikel in de Cobouw van 29 januari 2010. De belangstelling voor techniekstudies is te beperkt om in de toekomstige vraag naar deze beroepsbeoefenaars te voorzien, dat stelt Nico de Vries, vice-voorzitter van de raad van bestuur van BAM. Er zal in het voortgezet onderwijs meer aandacht moeten komen voor vakken zoals wiskunde. Maar ook het bedrijfsleven moet bereid zijn om te investeren.


Investeren in de toekomst
‘Ik deel zijn mening volledig.’ Nicolle van Dijk, hoofd Recruiting Civilion (op de foto rechts): ‘Vandaar ook onze inspanning om samen met lidbedrijven van start te gaan met de duale HBO studie aan de Civilion Academy. Een regelrechte investering in de toekomst en wat mij betreft ook een dringende oproep aan bedrijven om talentvolle mensen aan te melden en werkplekken voor de medewerker van de toekomst open te houden!

Naar boven
Eerste deelnemer Civilion Academy

‘Mijn naam is Jeroen de Brouwers en ik volg op dit moment versneld de opleiding Betontimmeren niveau 2 en 3. Na mijn VWO ben ik Civiele Techniek gaan studeren aan de TU in Delft, maar na het behalen van mijn propedeuse ben ik gestopt en gaan reizen. Na een aantal jaren buitenland ben ik weer naar Nederland gekomen en gaan werken bij een supermarkt waar ik altijd een bijbaan had. Tegelijkertijd probeerde ik bij aannemers binnen te komen maar dat lukte niet omdat ik geen ervaring of gerichte opleiding had.’ 


BAM gaf me die kans
‘In juni 2010 ben ik in contact gekomen met Civilion en zij vertelden over de HBO opleiding Civiele Betonbouw die dit jaar start. Ik zag het direct als dé kans voor mij om in de bouw carrière te maken. Om de opleiding goed te laten aansluiten leek het ons beide beter als ik eerst in de praktijk aan het werk ga als betontimmerman en de basisopleiding versneld volg om zo mijn kennis te verbreden. Bij de BAM heb ik die kans gekregen en ik werk nu op het Rijksmuseumproject (zie foto) in Amsterdam. Het bevalt me erg goed om aan het werk te zijn en daarnaast een opleiding te volgen. Ik heb fijne collega’s en in onderling overleg met Civilion plannen we de weken waarop ik naar school ga. Deze vorm is voor mij perfect omdat ik in het timmervak nog veel te leren heb. Mijn doel is om uiteindelijk werkvoorbereider te worden. In september ga ik starten met de HBO opleiding Civiele Betonbouw aan de Civilion Academy.’

Heeft u interesse om een leerling versneld de opleiding van betontimmerkracht te laten volgen zodat hij daarna met een basiskennis kan doorstromen? Neem dan contact op met Nicolle van Dijk. Naar boven
Cursussen: het laatste nieuws

Binnenkort van start!

 

Cursus Calculator

De rol van calculator wordt steeds belangrijker. Kleine inschattingsfouten kunnen tot grote gevolgen leiden. In je rol als calculator is het belangrijk dat je de juiste vragen stelt en de juiste materiaalberekeningen maakt. Dat leer je tijdens de cursus Calculator. De cursus start op 7 mei en er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar!

De cursus sloot goed aan op de praktijk en ook de tussentijdse opdrachten vond ik erg leerzaam en nuttig.” Beata Weiser, calculator bij Dura Vermeer Beton en Waterbouw BV. 

System Engineering

Inzicht krijgen in de verschillende D&C contractvormen en de daaruit voortvloeiende veranderingen in de (aanbestedings)markt. Ervaren hoe er gewerkt wordt in een tender en wat er op een bedrijf af komt wanneer er gewerkt moet worden met System Engineering? Tijdens deze cursus raken de deelnemers vertrouwd met het gebruik van System Engineering in de dagelijkse praktijk. De eerstvolgende workshop vindt plaats op 24 en 25 juni. Aanmelden kan via mail naar beer@civilion.nl. Wacht niet te lang, want vol=vol.

 

Nieuw!

 

Communicatie op de bouwplaats

Een goede communicatie is de basis voor een soepel procesverloop en een prettige samenwerking. Verantwoordelijkheden verschuiven door nieuwe vormen van aanbesteding. En door de inzet van inleenpersoneel en onderaannemers wordt samenwerken met een diversiteit aan mensen steeds belangrijker. In de cursus communicatie op de bouwplaats gaan we heel praktijkgericht aan de slag met het ontwikkelen van communicatieve vaardigheden, leidinggeven en stijlflexibiliteit. Een ‘must’ voor de vakman van vandaag. Aanmelden?
 

Klein steigerwerk

Wat mag wel en wat mag niet? Hoe ga je te werk als je een steiger moet aanpassen en aan welke voorwaarden moet je voldoen? Iedereen die in de praktijk te maken krijgt met ‘niet constructieve’ werkzaamheden aan steigers zou de cursus Klein Steigerwerk moeten volgen. Gedurende één dag word je volledig bijgespijkerd op theoretisch en praktisch vlak. Heb je het examen met goed gevolg afgelegd, dan ontvang je een certificaat met een geldigheidsduur van 5 jaar. Meer weten of aanmelden? Info@civilion.nl.

 

In ontwikkeling

 

Wapentekening lezen

•    Het goed en correct kunnen lezen, controleren en  beoordelen van wapeningsconstructies.
•    Weten hoe staal en beton op elkaar inwerken, hoeveel je nodig hebt en waarom.
•    Kennis van benaming en symbolen van wapeningsonderdelen
•    Inzicht in het soort en de eigenschappen van betonstaal.

Al deze onderdelen komen aan bod in de cursus Wapenings tekening lezen die we aan het ontwikkelen zijn. Nu al belangstelling of inschrijven? Mail dan naar info@civilion.nl.

 

Volledige planning

Voorman                        medio september/oktober 2010

Uitvoerder 2                   medio september/ oktober 2010

Praktisch Uitvoerder    medio september/oktober 2010

Werkvoorbereider        medio september/oktober 2010

Calculeren                     start 7 mei 2010 (aanmelden is nog mogelijk)

Werken in en rond het spoor    medio november/december 2010

EVC-meting                   regelmatig

System Engineering    start medio juni 2010 (aanmelden is nog mogelijk)



Voor informatie en/of aanmeldingen van deze of overige cursussen (www.civilion.nl) kunt u contact opnemen met John Roelofs op telefoonnummer (0492) 66 64 00  of (0615) 51 96 53 of via mail roelofs@civilion.nl Naar boven